Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Borulás a víz közepén - Négy különböző mentési gyakorlat I Kajak.hu x KayakCrazy

Borulás a víz közepén - Négy különböző mentési gyakorlat I Kajak.hu x KayakCrazy

Kezdőként főleg, de rutinos vízitúrázóként sem szabad megfeledkezni a természet erejéről. A víz elképesztő élményeket tud adni, ugyanakkor minden vízreszállásnál érdemes tisztába lenni az esetleges veszélyekről, leginkább folyókat fontos fokozott óvatossággal felfedezni. Magas vízállásnál borulás, bedőlt fa, örvény, limány, erős sodrás, mind-mind előfordulhat túrák során, amire érdemes időben felkészülni, akár gyakorlatokkal, de már az elméleti tudás is segíthet! 

 

A KayakCrazy túravezetőitől, Kis Klaudiától és Varga Richárdtól láthatunk négy mentési gyakorlatot, amik különböző helyzetekben kivitelezhetők. Ezek tudatában és gyakorlati elsajátítását követően nem csak magabiztosan tudunk vízre szállni, de esetleges veszély esetén másoknak is tudunk segíteni, akár életeket is menthet ha tisztában vagyunk néhány mentési trükkel. 

Összegyűjtöttünk néhány eszközt, ami fontos kiegészítője lehet a mentéseknek:

  • Dobókötél: 25 méter kötél, hordozható zsákban. Az egyik leghatékonyabb mentési eszköz, hiszen nem kell vízbe ugrani és magunkat is veszélybe sodorni, a kötél segítségével könnyen segíthetünk a bajbajutottnak. 

  • Lapátrögzítő: nagyon fontos eszközünk a lapát, nem csak haladni tudunk vele, de irányt váltani, hátrafelé evezni, veszélyeket elkerülni. Hajóba vagy akár mellényre is rögzíthető a lapát, így egy pihenőnél, vagy borulásnál nem fog elúszni, ami akár a túra végét is jelentheti.

  • Kés: egy jó minőségű kés minden túrára jól jöhet. Utat elzáró, már kidőlt fa ágaihoz, kötél vágáshoz, de akár üvegtörőként is funkcionál az NRS Titanum kés. 

  • Vízálló walkie-talkie: meggyőződésünk, hogy elengedhetetlen biztonsági eszköze a páros vagy csoportos túrázoknak, hiszen mindazt tudja amitől a mobil telefonunkat féltjük. A készülék vízbe esés esetén sem merül a víz alá, így bátran lehet használni kajakozás közben is, akkor is ha nincs térerő.

  • Vízicipő: a bajba jutásnál már csak az rosszabb, ha a nem megfelelő ruházattól tovább fokozódik a veszély. Ezért érdemes technikai ruházatot választani az adott sporthoz, hogy könnyen mozoghassunk, úszhassunk benne és ne akadjunk fent ágakon benne. Itt most a vízicipőt emelnénk ki, ami megvédi a sérülésektől a lábat, segíti az iszapos/köves parton a közlekedést. 

Labels attached to the content: Vízitúra Gumotex